dimecres, 19 d’octubre del 2011

Els valors de l'esplai

Publicat a Regió 7 (25 d'octubre de 2011)

Encara no fa un mes que el conseller Josep Lluís Cleries va anunciar que des del Departament de Benestar Social i Família es volia impulsar un Pla Nacional de Valors per “reforçar la qualitat humana de la societat”, i per promoure valors com ara “l’esforç, la superació, la solidaritat, la generositat, l’esperit de servei o la mateixa democràcia”. La setmana passada el govern ja va aprovar-ne el programa per tirar-lo endavant.

Això no ha agradat a tothom i, al voltant d’aquesta proposta, s’han alçat diferents veus contràries amb arguments com ara que un govern no ha d’intervenir en aquests temes, que es tracta d’un adoctrinament o que tot plegat és façana i publicitat per emmascarar altres problemes més greus.


Jo no sé com acabarà sent aquest pla nacional, ni com s’articularà, ni quines accions proposarà ni qui les executarà. Però crec que és necessari i imprescindible que el pla tingui en compte aquelles entitats i col·lectius que ja fa anys que treballen en aquesta línia. I d’entre aquestes, vull destacar-ne els centres d’esplai, els agrupaments escoltes o els mijacs, les entitats que anomenem d’educació en el lleure.


Afortunadament, Catalunya compta amb un fort teixit d’entitats que treballen amb infants i joves, aprofitant el seu temps de lleure per dur a terme un treball educatiu, sobretot en valors: d’arrelament i estima al país, al territori, a l’entorn; de voluntat de transformació positiva del món i de l’entorn proper; d’altruisme, de compromís i de servei, d’amistat, de responsabilitat, de respecte i tolerància, de pau...

Una tasca feta per uns caps, per uns monitors i monitores, que hi dediquen de manera entusiasta i des d’una opció voluntària, gratuïta i no remunerada, els seus dissabtes tarda, alguns caps de setmana i part de les seves vacances. Una tasca massa vegades invisible, desconeguda o poc valorada. I una tasca que en alguns casos han de desenvolupar en unes condicions ben precàries, de locals, de suport econòmic, etc.

Tant de bo que aquest Pla Nacional de Valors que ens proposa el conseller també tingui en compte la importància i la transcendència educativa d’aquestes entitats i d’aquesta feina i serveixi per donar-li una major difusió, un major reconeixement públic i un major suport institucional.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada