dissabte, 10 de desembre del 2011

"VAYA A LA CÁRCEL"

Publicat a Regió 7 (13 de desembre de 2011)

S’acosta Nadal i jo ha he començat a preparar la carta als Reis. Com sempre, a la llista hi haurà un joc. Aquest any em decanto per la “Isla Prohibida”, un joc en el qual els jugadors, convertits en exploradors, ens hem de posar d’acord i cooperar per recollir els quatre tresors que hi ha en una illa que, de mica en mica, es va enfonsant. L’originalitat del joc és que no hi ha un únic guanyador. O bé guanyem tots si aconseguim recuperar els quatre tresors i fugir tots de l’illa, o bé l’illa s’enfonsa amb nosaltres dins i aleshores perdem tots.

Tant de bo que tothom posés un joc a la seva carta dels Reis. N’hi ha per a totes les edats i tots els gustos. D’atzar, d’habilitat, de bluf, d’estratègia... Aprofitant aquest espai jo vull fer el meu humil suggeriment a tot un seguit de “personalitats” que darrerament ocupen titulars als mitjans de comunicació: banquers que es preocupen pel seu patrimoni i el seu futur a costa dels diners dels seus clients; exdirigents d’una de les més importants institucions musicals i culturals del nostre país; gendres reials que s’han embutxacat un munt de diners aprofitant-se de la seva vinculació amb la sang blava; polítics corruptes que han sucat d’aquí i d’allà i els han fet vestits a mida; especuladors sense escrúpols que no tenen cap mena de mirament amb les conseqüències de les seves accions... I així una llarga llista. A tots ells els proposo que aquest Nadal demanin un Monopoly. De fet, no és tracta d’un dels meus jocs preferits, però crec que a ells els pot agradar. Allà poden comprar, vendre, subornar, acumular diners, malbaratar, fer trampes... Gairebé el mateix que fan a la vida real. El gran avantatge és que en el joc, quan han acabat la partida, recullen els diners, els tornen a guardar a la capsa i fins a la propera partida. Per a la resta d’honrats ciutadans i ciutadanes ens aniria molt bé, ja que d’aquesta manera deixarien de jugar amb els nostres diners. De totes maneres, el que el fa més interessant és que aquí no poden fer res per evitar una de les accions del joc, que pel que es veu a la vida real a ells no els afecta: “VAYA A LA CÁRCEL”(*)


(*) M'he quedat amb les ganes de posar-ho sencer: VAYA A LA CÁRCEL, SIN PASAR POR LA LINEA DE SALIDA NI COBRAR LAS 20.000 PTAS. Ho sento però sempre vaig jugar al Monopoly en castellà i amb pessetes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada