dimarts, 12 d’abril del 2011

Adolescència oblidada

Publicat a Regió 7. (11 d'abril de 2011)

Anar al cine o asseure’s a les escales de Crist Rei. A vegades penso que aquestes són les úniques ofertes lúdiques o culturals que un noi o noia d’11, 12, 13 o 14 anys té a Manresa. I això ho descobreixes quan tens un fill d’aquesta edat.

Manresa, com moltes altres ciutats catalanes, té en Imagina’t una magnífica escola d’iniciació cultural –cada vegada amb uns usuaris més precoços, tot s’ha de dir-. Cada quinze dies hi ha un espectacle adaptat als més menuts. L’hora del conte de la Biblioteca també se suma a aquesta oferta iniciàtica de consum cultural. Però a partir dels 9 o 10 anys la cosa es complica. Segurament que el relleu natural és Platea Jove, un espectacle mensual pensat per a un públic més jove i recolzat amb una excel•lent tasca de difusió entre els centres educatius. I a partir d’aquí, poca cosa més. Des de l’Stroika s’ha programat algun concert per a aquestes edats, però han estat propostes puntuals. I si finalment busquem en la programació de la Festa Major o de la Llum, difícilment trobarem actes que s’adrecin a aquest col•lectiu. Sempre els queda l’opció d’afegir-se als concerts de torn. A partir dels 16 i 18, la cosa canvia i déu ni do –crec jo- de l’oferta que ara té Manresa.

Penso que tots plegats –entitats, ajuntament, programadors...- hem de fer una reflexió sobre aquesta realitat –dibuixada des d’una visió molt simplista, ho reconec-. Comencem a educar en el consum cultural des de petits i quan ja tenim nois i noies iniciats, de cop i volta gairebé es perd l’oferta.

No és pas amb la intenció de resoldre aquest problema, però des del Club del Joc del CAE hi volem fer la nostra modesta aportació. El 30 d’abril i 1 de maig organitzarem el Tast de Jocs, un festival de jocs de taula (http://clubdeljoc.blogspot.com). Tot el dissabte tarda, part de la nit i el diumenge matí, tothom qui vulgui podrà gaudir de tots els jocs de taula que tenim al CAE, en una activitat gratuïta i oberta a totes les edats. Ja fa temps que anem dient que el joc és cultura i que no té edats i amb aquesta iniciativa volem demostrar-ho. Així doncs, animem als adolescents i joves de la ciutat a venir-hi, sense vergonya, i a gaudir d’una emocionant estona de joc, d’una atractiva proposta lúdica i d’una seriosa proposta cultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada