dimarts, 1 d’octubre del 2013

La nova Oficina Jove del Bages. Una foto esperada, però incompleta

El dissabte, 28 se setembre, es va fer la inauguració de la nova Oficina Jove del Bages. Està ubicada a l’espai Joan Amades, l’antic Centre Cívic que s’ha transformat per acollir diferents serveis que des de l’Ajuntament de Manresa s’ofereixen als joves de la ciutat, tant des de la Regidoria de Joventut –ManresaJove, Oficina Jove- com des d’altres regidories –programes Laboràlia i Joves per  a l’Ocupació- i que també serà la seu de diferents òrgans de participació juvenil de la ciutat –Consell de Joves, Consell d’Adolescents- i de representació d’entitats juvenils, entre d’altres.

Com en totes les inauguracions, la foto de l’acte mostra els diferents agents i administracions que ho han fet possible: l’Ajuntament de Manresa, amb Valentí Junyent –alcalde- i Àuria Caus –Regidora de Joventut-, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, a través d’Antoni Reig –Director General de Joventut – i el Consell Comarcal del Bages, representat per Sònia Diaz –Consellera Comarcal de Joventut- . Als parlaments, tots ells van posar en valor la seva aportació a aquest projecte comú.

No cal dir que aquesta era un foto esperada per diferents motius. En primer lloc perquè la creació d’una Oficina Jove ha fet asseure en una mateixa taula Ajuntament i Consell Comarcal per compartir, coordinar, i sumar esforços en matèria d’informació i dinamització juvenil. I aquesta suma d’esforços tindrà una repercussió important tant a nivell local com comarcal. En segon lloc perquè la creació d’una Oficina Jove també comporta una especialització en matèria d’emancipació juvenil, i d’aquesta manera, els joves de la ciutat i la comarca tindran més recursos per afrontar la seva emancipació, amb informació i assessories especialitzades. I en tercer lloc perquè finalitza un periple d’un any en que el Servei d’Informació Juvenil de Manresa i, posteriorment l’Oficina Jove, han estat ubicats en tres espais diferents de la ciutat: l’Institut Lacetània, l’Ateneu de les Bases i ara, finalment, a l’espai Joan Amades.

La foto era esperada, però permeteu-me dir que la foto és incompleta. Sense voler menystenir cap de les tres administracions implicades, ni a la foto ni als parlaments hi va aparèixer el CAE. I crec que això no ha estat just. Des de fa 8 anys, el CAE gestiona el Servei d’Informació Juvenil de Manresa, un servei municipal que va donar continuïtat a la tasca iniciada per l’associació cultural Bloc l’any 1986. En aquests 8 anys, el CAE ha transformat els antics punts d’informació juvenil en un servei modern i professional, ha portat la informació juvenil als centres d’ensenyament secundari de la ciutat, ha posat el servei a Internet, l’ha dinamitzat a través de les xarxes socials, ha generat publicacions i exposicions i ha participat en l’organització d’esdeveniments juvenils com ara la Fira de l’Estudiant o la Trobada de Delegats del Bages. I tot això ho ha fet amb rigor i treballant coordinadament amb totes les administracions implicades.

Tota aquesta feina feta des del Servei d’Informació Juvenil de Manresa ha servit per posar els fonaments del que ara serà l’actual Oficina Jove. Però, a més a més, aquestes actuacions i serveis representen i representaran una part essencial de les tasques i de les funcions que aquesta Oficina ha de desenvolupar d’ara en endavant. I per acabar de reblar el clau, una bona part d’aquesta feina recaurà en les dues dinamitzadores del CAE adscrites al Servei d’Informació Juvenil de Manresa. La seva participació en l’estructura de l’Oficina Jove atorga a l’entitat un paper imprescindible a l’hora de garantir el funcionament ordinari i l’execució de bona part de les actuacions que la nova Oficina Jove es planteja.



Amb vuit anys de trajectòria i amb els dos propers anys per endavant en els quals l’entitat continuarà gestionant el Servei d’Informació Juvenil de Manresa, estic convençut que el CAE també es mereixia sortir a la foto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada