dilluns, 23 de febrer del 2009

Festes de la Llum: espectadors o participants?


Publicat a Regió 7 (17-02-2009)

A Manresa estem de festa: són les festes de la Llum, les festes emblemàtiques de la ciutat. Unes festes que, cal dir-ho, no sempre han comptat amb una gran participació ciutadana. Salvant les distàncies, des de Manresa ens mirem amb enveja Berga o Solsona per comptar amb unes festes tant arrelades i participatives com la Patum o el Carnaval.

Si no m’erro, la Fira de l’Aixada va néixer fa dotze anys amb la voluntat de donar una major personalitat i projecció a les festes de la Llum. La veritat és que ha esdevingut un gran acte, que agrada als manresans i manresanes, atrau persones de fora de Manresa i, sobretot, mobilitza i implica un gran nombre de membres d’entitats culturals que hi actuen o hi fan representacions.

Crec que aquesta és la clau de volta de l’èxit de les festes. Aconseguir que la gent modifiqui la seva implicació i canviï el seu rol d’espectador a participant. No són els actes dins una església o dins un saló de sessions els que són capaços d’encomanar passió popular per una festa. Ho són els actes al carrer, els que permeten la participació, els que generen complicitats, proximitat, sentiment de pertinença.

Coincidint amb els 25 anys de la seva creació, el CAE ha assumit aquest any el repte d’administrar les festes de la Llum. I ho hem fet amb aquest plantejament: programar actes al carrer que permetin als manresans i manresanes esdevenir participants actius. El correfoc de la llum, un concert, un joc de ciutat, un torneig de Carcassone, etc. són actes que responen a aquesta concepció de la festa. Ara només falta que els ciutadans i ciutadanes n’esdevinguin participants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada